Înălțarea Domnului, sărbătoare cu cruce roșie. Semnificație, tradiții

În acest an, Înălțarea Domnului, sărbătoare cu cruce roșie celebrată de creștinii ortodocși la 40 de zile după Înviere, are loc pe data de 29 mai 2025.

Sărbătoarea marchează pentru Biserică încheierea perioadei pascale și anticiparea evenimentului Cincizecimii. Duhul Sfânt se pogoară peste ucenici pentru că Mântuitorul a înălțat firea omenească în lumina și slava de nepătruns a Sfintei Treimi.

Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte la Înălţarea Domnului şi ziua de pomenire a eroilor neamului românesc.

Ce semnificație are sărbătoarea religioasă Înălțarea Domnului pentru ortodocși
Cea mai veche mențiune despre sărbătoarea Înălțării Domnului se găseşte la Eusebiu din Cezareea, în lucrarea „Despre sărbătoarea Paștilor”, compusă în anul 332.

Din aceasta lucrare reiese ca Înălțarea Domnului era sărbătorita în acea vreme în acelaşi timp cu Rusaliile, la 50 de zile de la Învierea lui Hristos.

Abia spre sfârșitul secolului al IV lea, începutul secolului V, sărbătoarea Înălțării s-a despărțit de cea a Pogorârii Sfântului Duh, fiind prăznuita în a 40-a zi după Inviere.

Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naționala bisericească.

Credincioșii se salută cu „Hristos s-a înalțat”

În popor, sărbătoarea Înălţarea Domnului se mai numeşte şi Ispas, după numele ciobanului care a fost martor la evenimentul religios şi a stat ascuns după pietre, apoi a povestit cum s-a înălţat Mântuitorul Iisus Hristos la Cer.

Astfel, această sărbătoare marchează sfârşitul prezenţei fizice a Mântuitorului pe pământ şi deschide drumul pentru coborârea Duhului Sfânta în ziua Cincizecimii.

De această sărbătoare, creştinii se salută cu „Hristos s-a Înălţat” şi răspund cu „Adevărat s-a Înălţat”.

Alte tradiții de Ispas

Unul dintre cele mai mari obiceiuri creştine este ca de sărbătoarea Înălţării Domnului, enoriaşii să meargă la biserică pentru a se ruga Tatălui Ceresc pentru sufletele celor adormiţi.

O altă tradiţie de sărbătoarea Înălţarea Domnului este vizitarea cimitirelor şi aprinderea lumânărilor la mormintele celor adormiţi dintr-un neam.

În unele zone ale ţării, de sărbătoarea Înălţarea Domnului, se practică obiceiul cocorului sau zburătorului. Copiii confecţionează păsări de hârtie numite cocţi şi le aruncă în aer, simbilizând înălţarea lui Iisus Hristos în Ceruri.

De asemenea, de sărbătoarea Înălţarea Domnului se dau de pomană ouă roşii, cozonac, pască şi alte bunătăţi ca în ziua de Paşte.

Înălțarea Domnului  este și Ziua Eroilor – Hramul Catedralei Naționale
Înălțarea Domnului (Ziua Eroilor) este hramul principal al Catedralei Naționale, potrivit basilica.ro.

 

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *