Jupa a fost astăzi punctul 0 al României

Astăzi, președintele României, Klaus Iohannis a fost pentru prima dată în calitate de președinte al României în județul Caraș Severin. Președintele a vizitat stația de comprimare gaze naturale Jupa-Coridorul BRUA. Președintele a fost așteptat la Jupa de premierul, Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Economiei, Virgil Popescu și autoritățile locale și județene, președintele Consiliului Județean Caraș Severin, Romeo Dunca și premarul Reșiței, Ioan Popa.

La Jupa au fost prezenți și reprezentanții conducerii companiei SNTGN Transgaz S.A. La Stația de Comprimare Jupa au fost finalizate lucrările la gazoductul BRUA – Faza I. Președintele Iohannis a precizat că acesta este cel mai ambițios proiect din domeniul energiei. „Iată că România își dovedește capacitatea de a valorifica corect capacitatea energetică

Dezvoltarea sistemului național de gaze pe sectorul BRUA este o etapă a întăririi securității energetice atât pentru România cât și pentru Europa”, a precizat Klaus Iohannis, care a mai spus că speră ca exploatările off shore din Marea Neagră să înceapă „cât mai curând”. „Jumătate dintre gospodării se încălzesc în continuare cu lemne de foc care afectează sănătatea și poluează mediul. Conectarea populației la rețeaua de gaze naturale reprezintă o prioritate”, a mai precizat Klaus Iohannis.

Potrivit Agerpres:”Faza I a proiectului BRUA a fost finalizată, atât conducta, cât şi staţiile de comprimare, ceea ce va duce la diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze a României, a anunţat, luni, Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.”

Proiectul BRUA are drept obiectiv asigurarea accesului la noi surse de gaze, precum şi facilitarea transportului de gaz caspic către pieţele din Europa Centrală şi de Est. Faza I asigură capacităţi de transport bidirecţional de 1,5 miliarde metri cubi pe an în sau din direcţia Bulgaria şi 4,4 miliarde metri cubi pe an în sau din direcţia Ungaria. Proiectul a fost declarat de Comisia Europeană ca fiind unul de importanţă strategică.

Tronsonul românesc al conductei ar fi trebuit finalizat în decembrie 2020 şi a necesitat o investiţie totală de 480 de milioane de euro, din care 180 de milioane de euro reprezintă un grant acordat de Comisia Europeană.

Post Author: Cornelia Dunăreanu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *