La mulţi ani, Amanda Lear!

Amanda Lear a dat ca data a nasterii 18 noiembrie anii 1939, 1941, 1945 si chiar 1948, iar ca locatie orasele Hong Kong si Saigon.

Cel mai probabil s-a nascut in 1939, cu numele de Alain Tapp. A fost crescuta invatand doua limbi: franceza si engleza. Mai tarziu, a invatat sa vorbeasca fluent in italiana, spaniola si germana.

Anul 1958 o gaseste jucand la cabaretul Le Carousel din Paris, sub numele de scena Peki d’Oslo.

Anii’60 o gasesc in compania marelui pictor Salvador Dali. Se pare ca el i-a platit operatia efectuata asupra ei de doctorul Burou, in 1963 (schimbare de sex). Se spune ca insusi numele de Amanda Lear ar proveni de la un joc de cuvinte: ‘a man’ + ‘dali’ sau ‘L’amant Dali’. Oricum, cariera si viata ei au fost puternic influentate de Dali, cel care i-a fost mentor.

In 1965, dupa ce a lucrat cu Ricky Renee in Berlin si Londra, domnisoara Peki d’Oslo devine, oficial, Amanda. Dorindu-si un pasaport britanic, Amanda se casatoreste cu un student scotian la arhitectura, pe nume Lear. Acesta accepta pentru ₤50, dar este „indepartat” dupa nunta. Totusi, amanda isi pastreaza numele lui devenind Amanda Lear.

In anii ’70 devine un star disco. Vocea deosebita, cu un timbru barbatesc face ca zvonurile cu privire la faptul ca e transexual sa se inteteasca. Ea dezminte aceste zvonuri, negandu-le cu vehementa, atribuindu-i lui Salvador Dali acest zvon initiat pentru a o face mai populara. In cantecul ‘Fabulous Lover, Love Me”, ea se refera la acest aspect spunand: “the surgeon made me so well that you could not tell that I was not somebody else” (chirurgul m-a transformat asa de bine ca nimeni nu mai poate sti cine am fost).

In anul 1979 se marita cu Alain-Philippe Malagnac d’Argens de Villèle. Casatoria lor se incheie dupa 21 de ani, cand el este gasit mort intr-un incendiu izbucnit la ferma lor din apropiere de Avignon.

A lansat 13 albume si peste 50 de melodii. A scris trei carti despre viata ei alaturi de Salvador Dali. A avut nenumarate emisiuni TV in Italia (Canale 5) si Germania.

In anul 2006 este innobilata cu titlul de Cavaler al Ordinului National al Artelor si Literelor (Chevalière National des Arts et des Lettres).

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *