Până duminică, 22 iunie, polițiștii rutieri cărășeni desfășoară acțiunea coordonată la nivel național, „Alcohol&Drugs”, în conformitate cu Programul Operațiunilor Europene 2025 al Organizației Polițiilor Rutiere din Europa (ROADPOL), pentru combaterea conducerii pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice și a substanțelor psihoactive.
Polițiștii acționează pentru a reduce riscul rutier pe drumurile publice și pentru a preveni accidentele rutiere produse pe fondul conducerii sub influența alcoolului și a drogurilor.
Vineri, 20 iunie, este organizată operațiunea „Alcohol&Drugs Marathon”, în cadrul căreia polițiștii rutieri vor desfășura timp de 24 de ore, preponderent acțiuni pentru depistarea conducătorilor auto aflați sub influența alcoolului și a substanțelor psihoactive.
Pe parcursul întregii săptămâni, polițiștii acționează cu mijloacele tehnice din dotare și folosesc în cadrul acțiunilor aparate etilotest și etilometru, precum și aparate drugtest.
Până în prezent, în Caraș-Severin s-au produs 126 de accidente rutiere, dintre care 21 au fost accidente grave, soldate cu 9 persoane decedate și alte 20 rănite grav. Numărul răniților grav și al accidentelor grave este în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut când 22 de persoane au fost rănite grav în urma producerii a 22 accidente grave.
Din totalul accidentelor, 3 s-au produs pe fondul consumului de alcool sau al consumului de substanțe psihoactive, soldate cu rănirea gravă a unei persoane și alte trei persoane rănite ușor.
56 de conducători auto au fost depistați de la începutul acestui an, conducând autovehicule pe drumurile publice în timp ce se aflau sub influența alcoolului, având concentrații de alcool peste limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, cu 41 mai puțini față de anul trecut.
Referitor la numărul infracțiunilor de conducere a unui vehicul sub influența substanțelor psihoactive, de la începutul anului au fost constatate 49 de infracțiuni, cu 16 mai multe față de aceeași perioadă din 2024.
Celor 105 conducători auto le-a fost suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, fiind întocmite dosare penale.
Consumul de alcool sau droguri conduce, printre altele, la scăderea funcțiilor vizuale, la scăderea atenției distributive, limitează capacitatea de a urmări obiecte în mișcare și conduce la reacții întârziate în situații limită în trafic.
Riscul de implicare în accidente rutiere crește substanțial în momentul în care conducătorul auto se confruntă cu capacitate de concentrare și procesare a informațiilor reduse, precum și cu dificultăți în a controla vehiculul, toate acestea fiind consecințe ale consumului de băuturi alcoolice și substanțe psihoactive.
„Nu conduceţi vehicule pe drumurile publice sub influența alcoolului sau a acestor substanțe!
Nu uitați că vă puteți pierde dreptul de a conduce autovehicule pentru cel puțin 90 de zile, concomitent cu pedepse cu amendă cuprinsă între 9 și 20 de puncte amendă sau pedeapse cu închisoarea, dacă conducătorul auto are o îmbibație de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge sau se află sub influența substanțelor psihoactive.” – Mai transmit reprezentanții IPJ Caraș-Severin.