Pesta porcină africană a lovit și județul Caraș-Severin! Mai multe fonduri de vânătoare sunt afectate, peste 40 de focare de pestă porcină africană au fost depistate în Caraș-Severin!


Zeci de focare de pestă porcină africană la mistreți evoluează în județul Caraș-Severin!
Astfel, în prezent, la nivelul județului Caraș-Severin evoluează un număr de 44 de focare de pestă porcină africană la mistreți, fiind diagnosticați pozitiv aproape 300 de mistreți, dar și un focar la porcii domestici, depistat în localitatea Bocșa. Trei fonduri de vânătoare sunt și ele afectate.
Reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin au anunțat faptul că vor începe controalele în trafic pentru a limita răspândirea pestei.
În județul Timiș au fost deja eutanasiați zeci de mii de porci în această toamnă din cauza virusului.
În data de 17 noiembrie la laboratorul sanitar veterinar din Caraș-Severin a fost adusă o probă de sânge de mistreț vânat pe raza fondului cinegetic numărul Socol, probă care a fost serologic pozitivă. De asemenea, în aceeași dată au fost aduse și două probe de sânge de mistreț de pe fondul cinegetic Bigăr, probe care au fost la rândul lor diagnosticate pozitiv.

Conform reprezentanților Direcției Sanitar Veterinare Caraș Severin, s-au luat imediat toate măsurile necesare privind prevenirea și combaterea pestei porcine africane, în plenul Centrului local de combatere a bolilor.
În acest context, DSVSA Caraș-Severin a întocmit un plan de măsuri pentru fondul cinegetic Socol, după stabilirea în prealabil a zonei afectate, ce se întinde pe 8 kilometri și curpinde localitățile Câmpia, Pârneaura, Zlatița, Lescovița, Șușca, Brelobreșca, Divici, Baziaș, Socol și localități din Serbia: Biserica Albă și Pusic.

Zona tampon de încă 5 kilometri, în exteriorul zonei afectate, cuprinde localitățile Naidăș, Radimna și Pojejena.
În fondurile cinegetice afectate este interzisă vânătoarea mistreților la goană pe perioada restricțiilor.

Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru siguranța Alimentelor Caraș-Severin a mai mențioonat faptul că, în perioada următoare, vor fi intensificate controalele în trafic. Acestea se vor desfășura până în data de 15 ianuarie, de către echipe mixte formate din specialiști de la de la DSVSA și IPJ, jandarmi și Garda de Mediu, pentru prevenirea și combaterea pestei porcine. Se urmărește în mod special modul de comercializare a porcilor vii și comercializarea de carne de porc ori mistreț.

Primul caz de pestă porcină africană de anul acesta, din Caraș-Severin, a fost depistat la Bocșa.
Ca urmare a unei suspiciuni de pestă porcină africană, în data de 26 octombrie au fost recoltate probe de sânge dintr-o exploatație de tip gospodăresc din localitatea Bocșa. Probele au fost trimise spre analiză la laboratorul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor Timiș, care a confirmat prezența virusului pestei porcine africane.
Pesta Porcină Africană nu afectează sănătatea omului, dar are un impact major asupra vieţii social-economice.

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *