Sezonul cald și ieșirile în aer liber pot fi însoțite de apariția înțepăturilor de căpușe!

Temperaturile ridicate din această perioadă au favorizat apariția unor paraziţi foarte periculoşi pentru sănătatea noastră: căpuşele.

Aceste mici insecte invadează grădinile şi parcurile, fiind destul de greu de exterminat. Ele se găsesc în zonele cu iarbă și umiditate crescută, cum ar fi păduri, parcuri, pajiști și tufișuri.

Dacă ați fost mușcați de o căpușă, este recomandat ca extragerea ei să se facă la spital, cât mai devreme de la descoperire, iar aceasta trebuie îndepărtată în totalitate.

După extragerea căpușei se recomandă consultarea unui serviciu de Boli Infecțioase, pentru a concluziona dacă este nevoie sau nu de tratament.

Astfel, pentru a ne proteja de căpuşe este indicat să luăm câteva măsuri de prevenire, însă despre aceste măsuri ne vorbește purtătorul de cuvânt al DSP Caraș-Severin.

Menționăm că infecțiile apar sezonier, din aprilie până în noiembrie, iar în Romănia au fost identificate până în prezent 27 de specii de căpușe.

Căpușele se afla pe locul 2 după tânțari, în ceea ce privește transmiterea de boli infecțioase.

Măsuri de prevenire a expunerii la căpușe:

  • Evitați zonele cunoscute cu expunere foarte mare la căpușe: la iarbă verde purtați îmbrăcăminte de culoare deschisa, să se vadă mai ușor căpușele; acoperiți-vă brațele și picioarele, trageți șosetele peste pantaloni; încălțămintea trebuie să fie deschisă la culoare, fără orificii sau decupaje.
  • Folosiți pleduri și pături pentru picnic, iar acestea să fie de culoare deschisă.
  • În drumeții mergeți pe mijlocul cărării, evitați să atingeți cu corpul plantele din jur.
  • Folosiți substanțe repelente, spray-uri împotriva căpușelor (atenție la contraindicații la gravide, la copii).
  • Pentru excursii mai lungi, se poate aplica pe haine, încălțăminte și echipamente un insecticid pe bază de permetrină 0,5 %
  • Dacă dormiți în natură, pe pământ sau în cort, folosiți plase anti insecte în jurul patului și folie de protecție.
  • La sosirea acasă, verificați atent bagajele, hainele și mai ales animalele de companie.
  • Faceți dus zilnic. La dus, verificați cu atenție prezența vreunei căpușe, mai ales în părțile moi, cu piele fină (sub brațe, în spatele urechilor, între picioare, în spatele genunchilor, ombilic, pielea păroasă a capului). La nevoie, puteți verifica folosind oglinda sau lupa.
  • Tratarea hainelor folosite în zonele posibil contaminate cu căpușe, prin spălare și uscare cel puțin 1h cu aer cald/fierbinte.
  • Este recomandată identificarea precoce a căpușei pe corp, pentru a scădea cât mai mult riscul de boală produsă prin mușcătura de căpușă: pentru a transmite Boala Lyme, căpușa trebuie să se fixeze și să se hrănească cel puțin 24-72 ore, iar virusul care provoacă encefalita de căpușă se transmite din momentul în care căpușa începe hrănirea.

Post Author: Andreea Ilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *