Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă

În fiecare an, pe 23 aprilie, lumea creştină îl prăznuişte pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Conform tradiției populare, această sărbătoare are anumite superstiții și tradiții care trebuie respectate cu sfințenie!

Este zi de mare sărbătoare pentru creștinii ortodocși de pretutindeni.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai importanţi sfinţi din Calendarul Creştin Ortodox, este sărbătorit de ortodocși în fiecare an, pe data de 23 aprilie.
Sfântul Gheorghe s-a născut în Capadocia, din părinţi creştini. A urmat cariera militară şi a ajuns comandant în armata împăratului Diocleţian.
Conform Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, peste un milion de români îşi sărbătoresc astăzi, de Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, onomastica.

Potrivit statisticilor existente la nivelul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, dintre românii sărbătoriţi, peste 750 de mii sunt bărbaţi, iar 180 de mii femei. Majoritatea românilor care îl au ca patron spiritual pe Sfântul Mare Mucenic poartă numele de Gheorghe, George, Gheorghiţă şi Ghiţă, iar femeile care îşi sărbătoresc onomastica se numesc Georgeta, Georgiana, Geta, Gina şi Ghiţa.

În acest an ziua Sfântului Gheorghe este înainte de duminica Floriilor, într-o zi de post, când nu se pot organiza petreceri.

Conform tradiției populare, această zi de sărbătoare a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe presupune anumite superstiții și tradiții care trebuie respectate cu sfințenie!
În această zi, munca de câmp și treburile casnice sunt complet interzise. De asemenea, în această zi nu se tricotează și nu se coase, așa cu spune tradiția populară. Totodată, obiceiurile din popor arată că oamenii nu trebuie să măture sau să spele prin gospodărie.
Una dintre practicile răspândite în ziua de Sf. Gheorghe este împodobirea casei cu plante, obicei care marchează renaşterea naturii.
De reținut este că, oamenii nu trebuie să împrumute nimic din gospodărie astăzi, pentru a se feri de farmece. Un alt aspect foarte important de care credincioșii trebuie să țină cont este mersul la biserică. Astfel, enoriașii trebuie să se roage pentru sănătatea lor și a celor apropiați.
Totodată, în această zi se dă și de pomană spre pomenirea sufletelor celor care s-au stins din viață.
Oamenii trebuie să fie milostivi și cu cei săraci și să se îngrijească și de cei bolnavi. De amintit că, tot astăzi trebuie să aprindeți lumânări pentru copiii nebotezați, dar și pentru persoanele care au plecat dintre noi.
Credincioșii trebuie să respecte cu sfințenie aceste tradiții și obiceiuri în ziua de 23 aprilie când îl prăznuim pe Sfântul Mucenic Gheorghe pentru a le merge bine tot anul.

Cine a fost Sfântul Gheorghe Sfântul Mare Mucenic

Gheorghe s-a născut din părinţi creştini în Capadocia, în timpul împăratului Diocleţian, în secolul al IV-lea. Ajunge în slujba împăratului ca militar şi se confruntă în mod direct cu persecuţiile asupra creştinilor începute în anul 303. Îşi mărturiseşte credinţa în Hristos şi este întemniţat din cauza acestor convingeri religioase.  În încercarea de a fi forţat să renunţe la credinţa creştină, este torturat şi ucis prin decapitare pe 23 aprilie. Această zi rămâne ziua sa de prăznuire. În iconografie, Sf. Gheorghe apare călare pe un cal, străpungând cu suliţa un balaur. Ipostaza ilustrează o legendă potrivit căreia Sfântul Gheorghe a salvat cetatea Silena din provincia Libiei, terorizată de un balaur
Reprezentarea sfântului biruitor simbolizează modelul de curaj în lupta cu diavolul. În cele mai multe icoane, Sf. Gheorghe este reprezentat într-o mantie roşie, culoare tradiţională pentru un martir, dar şi ca războinic pedestru sau ca un conducător militar ţinând o cruce în mâna dreaptă şi o sabie în mâna stângă. În unele icoane Sf. Gheorghe apare însoţit de alţi doi sfinţi militari, Theodor-Tiron şi Dimitrie.

La mulţi ani tuturor sărbătoriţilor de astăzi!

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *