Ziua internaţională a văduvelor

Ziua internaţională a văduvelor este marcată la nivel mondial la 23 iunie, pentru a evidenţia nedreptăţile cu care se confruntă văduvele din întreaga lume şi pentru a sensibiliza populaţia în vederea sprijinirii acestora şi a copiilor lor.

„Lansată, în anul 2005, de Fundaţia Loomba din Marea Britanie, ziua a fost adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite la 21 decembrie 2010 cu prilejul celei de-a 65-a Adunări Generale pentru a acorda o recunoaştere specială situaţiei văduvelor de toate vârstele şi din diferite regiuni şi culturi ale planetei. Data aleasă semnifică ziua în care, în 1945, Shrimati Pushpa Wati Loomba, mama fondatorului Fundaţiei Loomba, a rămas văduvă.

În ţările aflate în curs de dezvoltare problemele femeilor văduve sunt influenţate de sărăcie, analfabetism, HIV/SIDA, conflicte şi nedreptate socială, abuz şi violenţă, iar în ţările dezvoltate problemele acestora sunt legate de faptul că sunt expuse izolării sociale şi trăiesc adesea în nesiguranţă şi sărăcie, fără îngrijire medicală sau condiţii de lucru adecvate.

Pentru a descrie situaţia văduvelor de pe mapamond, fundaţia a înaintat, în iunie 2010, secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, un studiu conform căruia se estima că existau peste 240 de milioane de văduve în întreaga lume care trăiau în sărăcie şi sufereau de stigmatizare socială şi de privare economică.

În 2016, secretarul general al ONU anunţa cu prilejul marcării acestei zile, că la nivel mondial, potrivit estimărilor organizaţiei, sunt peste 259 milioane de văduve care suferă de discriminare, stigmatizare şi sărăcie, din cauză că şi-au pierdut soţul.

În România, anual, peste 40.000 de femei îşi pierd partenerul de viaţă, iar peste 5.000 dintre acestea au în îngrijire copii minori. Ziua internaţională a văduvelor a fost marcată în ţara noastră pentru prima dată în 2015 printr-un flashmob în Parcul Tineretului din Capitală, organizat de Asociaţia „Există viaţă după doliu!”, o asociaţie caritabilă ce reuneşte peste 400 de persoane care au rămas fără partener de viaţă. Asociaţia a fost înfiinţată în 2011 şi de atunci oferă consiliere de specialitate, organizează întâlniri de socializare şi terapie pentru adulţi şi copii.”, scrie AGERPRES.

Post Author: Andreea Ilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *