Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor

Violența asupra femeilor este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din lume. Numărul de acte de violență în familie se intenisfică de la an la an, iar numărul victimelor crește alarmant.

În fiecare an, la data de 25 noiembrie este marcată Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. Asta pentru a se atrage atenția asupra faptului că violenţa şi comportamentele violente sunt probleme majore ale societăţii cotidiene care afectează toate categoriile de vârstă, indiferent de vârsta sau de statutul social ale celor implicaţi.
În acest an, Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați din România va organiza o serie de evenimente dedicate Campaniei internaționale pentru eliminare a violenței împotriva femeilor și fetelor care marchează seria a 16 zile de activism împotriva violenței asupra femeilor și care se derulează în fiecare an, în perioada 25 noiembrie, când este marcată Ziua Internaționașă pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor -10 decembrie când este marcată Ziua Internațională a Drepturilor Omului.

Într-o societate modernă și democratică, violența este inacceptabilă, iar fiecare dintre noi trebuie să acționeze în scopul prevenirii actelor de violență prin respect reciproc, comunicare și înțelegere.
Violența atrage violență, și, din păcate, pandemia Covid-19 a determinat o creștere a manifestărilor de violență, în special violență domestică. Violența trebuie eliminată, iar sub coordonarea Instituției Prefectului-județul Caraș-Severin, structurile subordonate ale Ministerului Afacerilor Interne desfășoară în mod constant acțiuni comune de informare, dar și verificări pentru prevenirea si combaterea faptelor de violență, precum și intervenții în urma sesizărilor cetățenilor. În cazurile în care s-a impus, au fost aplicate măsurile legale împotriva autorilor faptelor de violență și au fost emise ordine de protecție a victimelor infracțiunilor de violență.

Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor a fost înființată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în anul 2000.
Violența domestică are loc acasă, pe stradă, la scoală, la locul de muncă, în tabere de refugiați, in spitale. În măsură mai mare sau mai mică, se petrece în toate țările din lume, indiferent de etnie, rasă, vârstă, mediul de proveniență, venit sau nivelul de educație.
Violenţa împotriva femeilor şi fetelor continuă să fie o pandemie globală, este inerentă tuturor culturilor și afectează toate femeile. Aceasta nu este inevitabilă dar prevenţia este posibilă şi esenţială.

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *