Cărășenii își aleg parlamentarii astăzi, de Ziua Națională a României

Românii își aleg astăzi parlamentarii.

Alegerile parlamentare din România au loc de Ziua Națională, fiind a 10-a oară când se desfășoară astfel de alegeri după Revoluția din 1989.

Alegerile parlamentare reprezintă procesul democratic prin care cetățenii cu drept de vot aleg reprezentanții în Parlament, organul legislativ suprem al țării.

Potrivit Articolului 62 din Constituția României, „Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării. Parlamentul este alcătuit din Camera Deputaţilor şi Senat”.

Aceste alegeri se desfășoară o dată la 4 ani și au ca scop desemnarea membrilor celor 2 camere ale Parlamentului: Camera Deputaților și Senatul.

La alegerile parlamentare, cetățenii votează pentru partide politice, alianțe electorale sau candidați independenți care să-i reprezinte în Senat sau Camera Deputaților.

În cazul Camerei Deputaților, există 42 de circumscripții electorale corespunzătoare celor 41 de județe ale României și municipiului București, plus o circumscripție specială pentru diaspora.

Pentru Senat, există 43 de circumscripții: 41 pentru județe, una pentru București și una pentru diaspora.

Deși ambele camere fac parte din Parlamentul României și au rolul de a elabora și aproba legi, există câteva deosebiri majore între Senat și Camera Deputaților. În ceea ce privește diferențele dintre cele două camere ale Parlamentului, acestea încep încă de la componența lor, care este diferită existând mai mulți deputați decât senatori. Este important de menționat că ambele camere au un cuvânt important de spus în procesul legislativ. O lege trebuie să fie aprobată de ambele camere înainte de a ajunge pe biroul președintelui pentru promulgare. Dar nu toate legile parcurg același traseu prin Parlament. În anumite situații, o cameră este sesizată prima, în funcție de tipul legii.

La alegerile parlamentare 2024 s-au înscris 31 de partide și alianțe și 19 organizații ale minorităților nationale.

PSD are cei mai mulţi candidaţi pentru Senat şi Camera Deputaţilor (639), având liste complete pentru 42 de circumscripţii, urmat de SOS România, unde candidează 636 de persoane, PNL – cu 630 de candidați, AUR – 621, Forţa Dreptei – 619, UDMR – 596, USR – 589 de candidați.

În România sunt organizate aproape 19.000 de secții de votare, arondate în funcție de domiciliul și reședința alegătorului.

În judeţul Caraş-Severin sunt organizate 364 de secţii de votare, la care sunt aşteptaţi să voteze un număr de peste 253.000 de cetăţeni.

Secțiile de votare se vor deschide la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00. Votarea va putea fi prelungită, în cazuri excepționale, până cel târziu la ora 23:59, dacă se constată că în secțiile de votare se află la rând persoane care vor să își exercite dreptul la vot.

În cabina de vot, alegătorului îi este interzis să filmeze și să fotografieze buletinul de vot sau alte persoane din secția de votare.

Post Author: Andreea Ilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *