Peste 140.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Ilie

Peste 140.000 de români îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Ilie.

Dintre aceștia, cei mai mulți sunt bărbaţi, iar prenumele masculine cel mai des întâlnite sunt Ilie, Elias şi Iliuţă. Alte prenume masculine mai sunt: Eliade, Elie, Elis, Ilia, Uiev, Ilieş, Iliuş şi Lică.

Prenumele feminine cel mai des întâlnit sunt Ilinca şi Lia. Alte prenume feminine mai sunt: Eliana, Elis, Ilia, Iliana, Ilincuţa/Ilincuta, Iliuţa, Lica.

 

Superstiții de Sfântul Ilie

Femeile duceau in aceasta zi busuioc la biserica pentru a fi sfintit dupa care, intoarse acasa, il puneau pe foc iar cenusa rezultata o foloseau in scopuri terapeutice atunci cand copiii lor faceau bube in gura.
De Sfantul Ilie, romanii isi aminteau si de sufletele mortilor, in special de sufletele copiilor morti. Femeile chemau copii straini sub un mar, pe care il scuturau ca sa dea de pomana merele cazute. Astfel, se considera ca mortii se veselesc.

 

Ce nu este bine să faci de Sfântul Ilie?

Sărbătoarea Sfântului Ilie este încărcată de tradiții, obiceiuri și superstiții. Multe dintre ele sunt respectate cu strictețe chiar și în ziua de astăzi. Potrivit unei tradiții, nu avem voie să mâncăm nuci și mere până de ziua Sfântului Ilie. Cine consumă aceste fructe mai repede, atrage grindină asupra pomilor și pune în pericol recoltele.
Merele se consumă doar după ce au fost duse la biserică pentru a fi sfințite. Tradiția spune că, cine a mâncat mere înainte de a fi sfințite de Sfântul Ilie, după moarte va avea parte numai de mere, care însă vor dispărea atunci când va dori să le atingă. În schimb, merele sfințite se vor transforma în mere de aur pe lumea cealaltă.
Pentru a fi feriți de trăsnete, oamenii de la țară obișnuiesc să poarte crenguțe de salcie. De asemenea, în ziua de Sfântul Ilie nu trebuie să lucrezi la câmp pentru că astfel vei atrage mânia sa și va arunca cu grindină și fulgere asupra recoltelor.
În funcție de zona țării, se crede că oamenii care pornesc la drum pe 20 iulie vor fi loviți de fulgere. Totodată, dacă va ploua în această zi, pomii își vor strica roadele, iar recolta va fi foarte săracă.
În popor se spune că diavolii se ascund în lemnul de carpen. Din această cauză, este bine ca acest lemn să nu fie folosit în gospodării de ziua Sfântului Ilie. Dacă în ziua de Sfântul Ilie este furtună, nu trebuie să se deschidă nici uşile nici geamurile caselor, ca nu cumva să se ascundă vreun diavol ce fuge de furia Sfântului.

Post Author: Andreea Ilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *