„STOP deșeurilor aruncate la voia întâmplării! Moldova Nouă nu este ghena nimănui!”

Primăria orașului Moldova Nouă, operatorul de salubritate SC Ionela SRL și ADI Intercom Deșeuri Caraș-Severin, dau startul primei campanii de informare și conștientizare din acest an în privința colectării selective a deșeurilor.

Totul pentru prevenirea abandonării deșeurilor în spații neautorizate și evitarea formării rampelor ilegale.

Se pare că în fiecare an, administrația publică locală de la malul Dunării se vede nevoită să plătească zeci de mii de lei pentru indiferența și nepăsarea unor cetățeni care creează și alimentează constant apariția rampelor ilegale.

De ce?

Pentru că deșeurile colectate cu zecile de tone din locațiile clandestine costă în plus față de circuitul normal de ridicare a deșeurilor din oraș.

Lipsa punerii în aplicare a bunelor practici vizavi de un mediu înconjurător cât mai sănătos impactează atât bugetul local al orașului Moldova Nouă, cât mai ales sănătatea oamenilor, fiind înregistrat un risc epidemiologic crescut.

Polițiștii din Moldova Nouă au dat zeci de amenzi persoanelor care au transformat spațiile verzi și nu numai ale orașului de la Dunăre în adevărate ghene.

Doar în ultimele 2 luni au fost aplicate 2 amenzi de 8.000 lei, 12 amenzi de peste 4.000 lei și alte 30 de amenzi de peste 1.000 lei.

Totodată, persoanelor identificate li s-a impus și obligația de a salubriza zonele respective, spun reprezentanţii Poliției Locale Moldova Nouă.

Astfel, mizând pe ideea că ,,Un mediu sănătos pleacă de acasă”, echipe mixte alcătuite din reprezentanți ai Primăriei orașului Moldova Nouă, SC Ionela SRL și ADI Intercom Deșeuri își vor face simțită prezența în teren, până pe data de 21 aprilie, mergând din poartă în poartă pentru a prezenta soluții în ceea ce privește debarasarea deșeurilor voluminoase, a deșeurilor provenite din construcții, precum și a deșeurilor vegetale.

Mai mult decât atât, cum în zona de case există un sistem de colectare a deșeurilor municipale compus din pubele și containere separate pentru diferite categorii, orice recipient care conține deșeuri necorespunzătoare va fi etichetat de către operatorul de salubritate ca fiind neconform.

Drept urmare, acesta nu va fi ridicat până la viitoarea colectare planificată și numai în cazul în care conținutul recipientelor va cuprinde deșeuri separate, nicidecum amestecate.

,,Moldova Nouă nu este ghena nimănui! Nu putem pretinde că vrem civilizație dacă acțiunile unor cetățeni demonstrează contrariul!
Mai mult decât atât, este absolut inadmisibil să ne lovim de astfel de situații în condițiile în care atât orașul Moldova Nouă, cât și localitățile aparținătoare UAT-ului, dispun de pubele și de spații special amenajate pentru depozitarea diferitelor tipuri de deșeuri.
Am spus-o de atâtea ori că scopul principal nu este acela de a sancționa, ci de a educa, însă astfel de ipostaze nu pot fi trecute cu vederea.
Atunci cum rămâne cu cetățenii de bună credință, care selectează gunoiul, care, până la urmă, își aduc aportul nu doar pentru un oraș curat, ci și pentru un mediu sănătos și, bineînțeles, pentru o zonă care are capacitatea de a atrage vizitatori, ținând cont de frumusețile naturale și obiectivele turistice de neratat?
Nu! Din păcate pentru unii, astfel de comportamente nu pot fi tolerate. Legea este lege și nimeni nu este mai presus de ea”, a ținut să atragă atenția edilul-șef al orașului Moldova Nouă, Ion Chisăliță.

În cazul în care observați persoane care aruncă deșeuri în locuri neautorizate:

-fotografiați sau filmați incidentul și indicați locația pe GPS, cu ajutorului telefonului mobil, dacă este posibil
-sesizați incidentul anunțând autoritățile competente din domeniu

 

Post Author: Andreea Ilie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *