164 de ani de la  Unirea Principatelor Române sau Unirea Mică

La 24 ianuarie 2023 se împlinesc 164 de ani de la Unirea Principatelor Române sau „Unirea Mică”, așa cum i se mai spune. Acest eveniment este considerat a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român.

 

Data de 24 ianuarie a rămas în istorie drept ziua în care s-a înfăptuit Mica Unire sau Unirea Principatelor Române, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. Astăzi s-au împlinit 164 de ani de la Unirea Principatelor Române sau „Unirea Mică”așa cum i se mai spune.
A fost primul pas important în formarea teritoriului României de azi, următorul eveniment având loc la 1 decembrie 1918, când a fost înfăptuită Marea Unire.

Mica Unire din 1859 a avut loc odată cu alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Țării Românești și al Moldovei, momentul însemnând primul pas important în drumul pentru înfăptuirea statului național român. La data de 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar câteva zile mai târziu, la 24 ianuarie 1859, Cuza este ales și domn al Țării Românești. Întâlnirea istorică în urma căreia Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor al Țării Românești și în care s-a decis Mica Unire a avut loc la Hotel Concordia din București, astăzi situat pe strada Smârdan, numărul 39.

Anul acesta, 24 ianuarie a picat într-o zi de marți, astfel că românii s-au putut bucura de prima minivacanță din acest an.
Sunt exceptați salariații din unitățile sanitare și cele de alimentație publică. Lor le este impusă munca în zilele de sărbătoare deoarece, în această perioadă, trebuie asigurată asistența sanitară și aprovizionarea cetățenilor cu produse alimentare de strictă necesitate.

24 ianuarie a fost zi liberă și pentru elevi și profesori. Fiind una dintre zilele declarate sărbătoare legală, școlile nu au funcționat în această zi.

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *