4 milioane de români vor primi de la guvern ajutoare de 1400 de lei pentru plata facturilor la energie. Ajutorul se acordă în două tranșe și va putea fi utilizat începând cu 20 februarie.

Începând cu data de 1 februarie, a început distribuirea cardurilor de energie prin intermediul Poștei Române.
Astfel, beneficiarii de carduri își vor putea plăti facturile la curent, gaze naturale sau căldură, începând cu data de 20 februarie.
Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a întocmit și un ghid cu situații speciale cu care românii se pot confrunta în implementarea acestei măsuri, dar și cu răspunsuri la principalele întrebări cum ar fi – Ce documente trebuie să prezinte beneficiarul pentru plata facturilor la energie? Trebuie aduse în original
Documentele obligatorii necesare pentru efectuarea de plăți prin mandat poștal sunt următoarele: – cardul de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poştal, în original; – actul de identitate al beneficiarului de sprijin, în original; – documentul/documentele justificativ/justificative prin care face dovada datoriei curente şi/sau restante faţă de furnizorul de energie şi/sau, după caz, faţă de asociaţia de proprietari/locatari.
Pentru cei interesați, mai multe detalii, întrebări si raspunsuri se găsesc în Ghidul de spețe și Informații utile pentru rezolvarea situațiilor care apar în implementarea cardului de energie:  https://bit.ly/3HFEH1o

De asemenea, Poșta Română a deschis un call center specializat pe această problemă. Numărul de telefon de la care românii pot obține informații este 031 9966.Poșta Română se ocupă de distribuirea cardurilor, a înștiințărilor și a formularelor necesare asociațiilor de proprietari, colectarea declarațiilor pe proprie răspundere și de efectuarea plăților prin serviciul de mandat poștal.
Ajutorul va putea fi utilizat începând cu 20 februarie și are o valoare de 1.400 lei, care se acordă în două tranșe a câte 700 lei, în lunile februarie și septembrie.
Cu acest card se pot plăti facturi curente ori restante la electricitate, gaz și orice formă de încălzire (inclusiv termoficarea în sistem centralizat), până la sfârșitul anului 2023.
De aceste carduri vor beneficia aproximativ patru milioane de cetățeni. Beneficiarii fac parte din următoarele categorii:
pensionarii peste 60 de ani cu pensia sub 2.000 lei,
pensionarii de invaliditate cu venituri sub 2.000 lei,
persoanele cu handicap grav, accentuat ori mediu cu venituri sub 2.000 de lei,
familiile cu alocație de susținere și cei care încasează ajutor social.
Bugetul total al programului este de 4 miliarde lei, bani proveniți din fondurile europene.

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *