Matematica dintr-o ceaşcă

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial. În anul 2022 statisticile arătau că, în lume, se serveau aproximativ 2 miliarde de căni de cafea pe zi.

Consumatorii cei mai importanți sunt: SUA, Germania, Franța, Japonia și Italia.

Finlandezii consumă anual 12,2 kilograme de cafea de persoană, danezii 9,4 kilograme, norvegienii 9,3 kilograme, suedezii 8,3 kilograme, germanii 7,4 kilograme italienii 5,6 kilograme, francezii 5 kilograme iar brazilienii 4,7 kilograme.

În România, consumul de cafea este de circa 2 kg pe cap de locuitor în fiecare an, ceva mai puțin decât media europeană de 3 kg pe cap de locuitor.

Formată din 1800 de compuşi chimici, cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi la nivel mondial.

Iar crearea cafelei perfecte este un subiect mereu de actualitate şi o continuă provocare.

Matematicienii au mai făcut un pas important în drumul lor spre a descoperi formula cafelei perfecte.

În urma unor calcule complexe, oamenii de ştiinţă au înţeles ce se întâmplă din momentul în care cafeaua este extrasă din grăunţe prin filtru direct în cafetieră, ceea ce îi va ajuta pe consumatorii acestei îndrăgitei băuturi să creeze ceaşca perfectă, folosindu-se de o abordare ştiinţifică, notează BBC.

Prin cercetările lor, Kevin Moroney de la University of Limerick şi William Lee de la University of Portsmouth în colaborare cu alţi oameni de ştiinţă au încercat să înţeleagă parametrii care influenţează produsul final.

Multe studii s-au concentrat pe matematica extracţiei de cafea, însă prea puţine pe cum funcţionează tot acest proces în filtrele de cafea. În fiecare an, în Europa se vând 18 milioane de aparate de cafea, jumătate dintre ele fiind filtre de cafea.

În cazul acestor maşinării, gravitaţia trage apa prin filtru, extragând compuşii solubili din cafea în timpul acestui flux.

„Noi dorim să avem un model matematic complet al preparării cafelei care să poată fi folosit la proiectarea diverselor aparate de cafea, similar cu folosirea teoriei fluidelor şi mecanica solidelor la construirea maşinilor de curse”, a declarat doctorul Lee, pentru BBC News.

Acest nou studiu este un pas înainte: „Am luat în considerare efectul mărimii grăunţelor de cafea asupra felului în care lichidul iese din fitru, a adăugat el.

„Aşa am descoperit că sunt de fapt două procedee prin care lichidul de cafea este obţinut. Unul foarte rapid prin care cafeaua este extrasă de la suprafaţa boabelor. Şi unul mai lent, din interiorul boabelor.

Anterior se ştia că măcinarea boabelor prea fin duce la o băutură foarte amară şi supraextrasă. Pe de altă parte, să nu le macini îndeajuns înseamnă o cafea prea diluată.

„Plecând de la asta, am cercetat, iar acum putem spune că mărimea grăunţelor de cafea din filtru reprezintă cheia în prepararea unei licori. Iar acest studiu îi poate ajuta pe cei care-şi macină singuri cafeaua acasă să creeze una perfectă.

Dr Lee spune că el aplică următoarea metodă: rezultatul boabelor măcinate să fie nişte grăunţe mai mari ca cele obţinute într-o râşniţă standard. Acestea vor face cafeaua mai puţin amară. De asemenea, apa va picura mult mai repede.

Cercetătorii spun că în cazul aparatelor industriale acestea ar trebui optimizate pentru o anumită mărime a boabelor. Poţi ajusta fluxul pentur a obţine extracţia perfectă, spune Lee.

Următorul pas pentru cercetători este să vadă cum se depune mai exact cafeaua în filtru, în momentul în care ia contact cu apa. Iar în funcţie de asta vor determina felul în care trebuie să torni apa. Totul pentru a obţine formula matematică a unei cafelei perfecte.

Lucrarea a fost publicată în SIAM Journal on Applied Mathematics.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *