Alimentele care scad riscul de depresie

Depresia este una dintre cel mai des intalnite afectiuni din lume si poate si cea mai caracteristica. O persoana din cinci va suferi de depresie la un moment dat in viata ei. Poate afecta atat femeile cat si barbatii de toate varstele si indiferent de mediul in care traiesc. Conform studiilor epidemiologice, prevalenta maxima a depresiei majore variaza intre 5-9% la femei si 2-3% la barbati, cu valori mai mari intre 25 si 44 de ani si un mic varf in adolescenta. Riscul aparitiei unui episod depresiv major, pe toata durata vietii, ajunge pana la 25% pentru femei si 12% pentru barbati.

Creierul funcţionează fără pauză. Are grijă de memorie, locomoţie, respiraţie, bătăile inimii şi organele de simţ. Munceşte din greu 24 de ore din 7 zile, chiar şi când dormi. Asta înseamnă că are nevoie constant de combustibil, notează realitatea.net.

Energia vine din hrană, iar ce se află în interiorul hranei face diferenţa. Ceea ce mănânci afectează direct structura, funcţionarea creierului şi dispoziţia psihică. Unul dintre bloggerii portalului de sănătate al Universităţii Harvard compară creierul cu o maşină de lux cre funcţionează mai bine dacă primeşte carburant premium.

Ceea ce alegem să mâncăm nu ne afectează doar silueta, ci şi modul în care ne funcţionează creierul, potrivit unui studiu realizat de medici de la Universitatea din Connecticut.

Mulţi dintre noi credem că anumite mâncăruri ne fac să fim mai fericiţi, însă de cele mai multe ori, afectează sănătatea psihică. Studii anterioare au demonstrat că alimentele sănătoase scad riscul de depresie şi de sinucidere. Elocventă este cercetarea efectelor limitării alimentelor cu grăsimi saturate şi zaharuri. Rezultatele arată că riscul de depresie scade cu 11% în cazul adulţilor.

”Atunci când oamenii mănâncă sănătos organismul reacţionează în mod pozitiv şi ei slăbesc, ceea ce duce la o stare de spirit bună.”, a declarat medicul dr. Sherry Pagoto, conducătorul studiului. De asemenea, dieta influenţează şi sistemul imunitar care se ştie că are un rol bine determinat în declanşarea depresiilor.

Un studiu publicay în Journal of Clinical Psychiatry a scos la iveală faptul că inflamaţiile din corp duc la apariţia depresiilor. Cei care aveau creatina C la nivel crescut în organism, au avut un risc cu 46% mai mare de a deveni depresivi. Pentru a evita aceste problema este de preferat să mâncaţi roşii, ulei de măsline, legume cu frunze verzi, nuci, peşte, fructe, potrivit Harvard Medical School.

Acelaşi efect îl au dietele mediteraneană şi japoneză, care scad riscul de depresie cu o treime. Vorbim aici de legume, fructe, cereale neprelucrate, pește și fructe de mare, de foarte puţină carne şi produse lactate.

Poţi verifica singur: renunţă 3 săptămâni la alimente procesate şi zahăr, mănâncă alimente fermentate, precum murături, elimină laptele, iar pe urmă reintrodu-le în alimentaţie şi vezi diferenţa.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *