Eveniment in memoriam IOSIF VASILE GAIDOȘ…omagiul Bocșei la 25 de ani de la plecarea maestrului la cele veșnice

Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” din Bocșa a fost gazda unui alt eveniment cultural- artistic. De data aceasta, un eveniment organizat in memoriam Iosif Vasile Gaidoș, la 25 de ani de la plecarea maestrului la cele veșnice.

În data de 3 martie 2023 s-au împlinit 25 de ani de la plecarea „în lumea cea fără de dor” a artistului plastic Iosif Vasile Gaidoș.
Miercuri, 15 martie, a avut loc în incinta Bibliotecii Orășenești ,,Tata Oancea”, din Bocșa, jud. Caraș-Severin, o comemorare a vieții și activității artistice a poetului Iosif Vasile Gaidoș (1919-1998). Manifestarea dedicată pictorului a fost inițiată și moderată de  Gabriela Șerban, directorul instituției organizatoare și totodată cea care a popularizat întâlnirea printr-o fișă biografică a celui comemorat.

A fost vernisată o expoziție de pictură realizată de maestru; de asemenea, , fiica acestuia, prof. Victoria Antoneta Gaidoș Cioacă, a susținut un recital poetic dedicat memoriei tatălui său, recital format din versuri apărute în cele două volume ale poetei Victoria Gaidoș Cioacă, și anume: Jocul de-a luna (Reșița: Banatul Montan, 2006) și Cuvintele luminii (Reșița: Banatul Montan, 2009). Cu același prilej a fost lansat și Catalogul colecției Iosif Vasile Gaidoș de la Muzeul Banatului Montan din Reșița, catalog intitulat „Banatul Montan în culori” (Cluj-Napoca: Mega, 2019).
Despre artistul Iosif Vasile Gaidoș, despre arta sa și colecțiile sale au vorbit personalități ale culturii Banatului prezente la eveniment. Cum ar fi Ada D. Cruceanu (Reșița), Livia Magina (Reșița), Dana Antoaneta Bălănescu (Reșița), pr. Alin Irimiciuc (Bocșa) și primarul orașului Bocșa, Mirel Patriciu Pascu.
Fiind o personalitate cunoscută și recunoscută, figura de „soldat credincios al Măriei Sale Imperiale” a fost conturată în frumoase cuvinte și de alte personalități ale culturii Banatului prezente la eveniment, în frunte cu fiica – Victoria Antoaneta: pr. dr. Daniel Crecan (Bocșa), pr. dr. Valentin Bugariu (Birda), artist plastic Ion Bobeică (Reșița), istoric dr. Mihai Vișan (Bocșa), protosinghel dr. Ioanichie Petrică (Mănăstirea Vasiova), artiștii plastici reșițeni: Ana VIorica Farkaș, Doina și Gustav Hlinka, precum și artistul plastic bocșean, Nik Potocean.
O prezență frumoasă și numeroasă a fost cea a grupului maghiarilor din Bocșa și Reșița, dimpreună cu cei doi conducători: Melania Costan și Ladislau Kun, cunoscut fiind faptul că maestrul Iosif Vasile Gaidoș provenea dintr-o familie multietnică și multiconfesională.
Sala de evenimente a bibliotecii bocșene a devenit neîncăpătoare, fiind prezenți și elevi ai Liceului Teoretic „Tata Oancea” Bocșa, însoțiți de dir. Dragoș Vasile și prof. dr. Liana Ferciug, dascăli care au considerat că e important ca tinerii să cunoască, măcar prin picturi și povești, pe unul dintre cei mai importanți artiști plastici peisagiști ai Banatului: Iosif Vasile Gaidoș și lucrări inedite ale acestuia, provenite din colecția familiei.
Evenimentul a fost unul de suflet, dedicat memoriei artistului Gaidoș de către instituția „vecină” și foarte dragă maestrului – biblioteca (amplasată peste drum de atelierul pictorului Gaidoș).
De altfel, ultima expoziție personală a maestrului Gaidoș a fost organizată și găzduită de Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” în noiembrie 1997, expoziție care a deschis Zilele Culturii la Bocșa în acel an.
Comemorarea artistului Iosif Vasile Gaidoș la 25 de ani de la plecarea la cele veșnice s-a încheiat, firesc, în Cimitirul Catolic din Bocșa Montană, unde preoții Alin Irimiciuc și Daniel Crecan au rostit o rugăciune de pomenire în cele două limbi ale celui comemorat – română și maghiară – iar cei prezenți au aprins o lumânare și au așezat flori pe mormântul maestrului.Evenimentul din 15 martie 2023 dedicat pictorului Iosif Vasile Gaidoș a fost organizat de Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa reprezentată de (manager și moderator Gabriela Șerban), în parteneriat cu Liceul Teoretic „Tata Oancea”(reprezentată de directorul Dragoș Vasile) și Biserica Catolică Bocșa Montană (reprezentată de preotul Alin Irimiciuc, și cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Orașului Bocșa (reprezentată de primarul Mirel Patriciu Pascu.
Iosif Vasile Gaidoș. S-a născut în 7 iulie 1919 la Ardud, Satu Mare, şi a murit în 3 martie 1998 la Bocşa Montană, Caraş-Severin. A urmat cursuri de specializare în tehnica mineritului la Brad şi Petroşani. A lucrat specialist în minele din Şuncuiuş, Teiuş, Lueta şi Bocşa (Caraș-Severin) unde s-a stabilit în 1963.
Era pasionat de pictură și absolvent al Şcolii de Pictură din Baia Mare. Ca artist a lucrat în ulei, acuarelă şi pastel, pictând exclusiv peisaje. Lucrările lui, care au îmbrăcat sălile galeriilor bănățene, naționale sau străine, au respectat întotdeauna aceleași reguli compoziționale, aceleași subiecte, aceeași gamă cromatică. Natura a fost pentru pictorul bănățean muza permanentă a lucrărilor sale.
„Fiecare zi o încep în atelier unde uit de toate.
Am dus și duc o viață cumpătată, dar în care pictura este stăpână…
Doresc să aduc o bucată de cer în casele oamenilor”
(Iosif Vasile Gaidoș 1919- 1998)

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *