In memoriam Ioan Marcu – Omagiu adus dascălului Ioan Marcu la 175 de ani de la naștere

Ioan Marcu, unul din dascălii de prestigiu ai Banatului, a fost comemorat zilele trecute în Cimitirul Ortodox din Bocșa Montană, la 175 de ani de la nașterea sa.

 

Joi, 23 martie, în Cimitirul Ortodox din Bocșa Montană a fost comemorat învățătorul Ioan Marcu, unul din dascălii de mare vocaţie şi prestigiu ai Banatului. Ioan Marcu a fost primar al Bocșei din 1902 până la Marea Unire când a fost ales senator în Parlamentul României, a fost coleg cu Tiberiu Brediceanu.
Biblioteca Orășenească „Tata Oancea”, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Tata Oancea” Bocșa, dar și cu Biserica Ortodoxă „Pogorârea Sfântului Duh” din Bocșa Montană și Centrul Catehetic „Vasiova”, cu toții și-au dat mâna și s-au întâlnit la mormântul învățătorului și senatorului Ioan Marcu pentru a-i aduce un omagiu la 175 de ani de la naștere.
Evenimentul a început firesc cu o slujbă de pomenire.Despre viața și activitatea acestui vrednic învățător au vorbit prof. dr. Liana Ferciug, prof. dr. Constantin Tufan Stan (Lugoj) și istoricul dr. Mihai Vișan. Elevilor prezenți la eveniment li s-a predat o adevărată lecție de istorie, de cultură și de educație morală, de patriotism și devotament în slujba binelui.
Ioan Marcu s-a născut în 25 ianuarie 1848 în Satul Mic (astăzi Victor Vlad Delamarina) din judeţul Timiş, și a murit în luna mai 1932 la Bocşa Montană, A învăţat în satul natal şi la Lugoj, apoi a absolvit Preparandia din Arad, iar imediat după absolvire a fost numit învăţător la Bocşa Montană unde, sub strădania episcopului Ioan Popasu, s-a înfiinţat în 1876 Şcoala confesională română. Bucurându-se de o apreciere deosebită, de tânăr a fost numit (1870) Comisar şcolar în conducerea conferinţelor învăţătoreşti din tractul Mehadiei. A succedat apoi în conducerea şi a celorlalte: tractul Caransebeşului (1871), tractul Bisericii Albe (1872), tractul Buziaşului (1873). A fost desemnat ca membru în Adunarea eparhială şi asesor consistoral în Senatul şcolar.

La momentul pensionării, a fost ales primar al Bocșei, funcție pe care a îndeplinit-o până în 1918, la Marea Unire, când a fost ales senator în primul Parlament al României Mari.
Ioan Marcu a trudit pe altarul şcolii timp de 35 de ani înfruntând greutăţile şi neajunsurile unei meserii care era îmbrăcată în sacrificiul apostolatului. Pentru truda lui a fost răsplătit cu meritate elogii.

Evenimentul a fost inițiat și organizat de Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” având ca manager Gabriela Șerban, în parteneriat cu Liceul Teoretic „Tata Oancea” reprezentat de prof. dir. Dragoș Vasile și prof. dr. Liana Ferciug, Biserica Ortodoxă „Pogorârea Sf. Duh” Bocșa Montană  și Centrul Catehetic „Vasiova”, beneficiind de sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Orașului Bocșa, reprezentată de primar  Mirel Patriciu Pascu.

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *