Inspectorii cărășeni de muncă au aplicat amenzi de peste 137.000 de lei, firmelor din județ unde au fost constatate nereguli, în luna martie!


Pe parcursul lunii martie, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraş-Severin au desfășurat peste 250 de controale la firmele din județ, unde au constatat numeroase abateri, pentru care au aplicat amenzi în valoare de peste 137.000 de lei.

 

În luna martie 2024, inspectorii cărășeni de muncă au efectuat noi controale la firmele din județ. Inspectorii cărășeni de muncă au constatat numeroase abateri. Cele mai multe nereguli au fost identificate la 3 firme din județ având domeniile de activitate: fabricarea produselor din beton; tăierea, fasonarea și finisarea pietrei; construcții de clădiri.

Au fost identificate 4 persoane care prestau muncă la negru, neavând încheiate în formă scrisă contractele individuale de muncă.
Au fost comunicate de către firmele din județ la Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș-Severin 13 evenimente care au avut ca urmări 10 cazuri de incapacitate temporară de muncă și 3 decese. La finazlizarea cercetărilor se va stabili dacă aceste evenimente reprezintă accidente de muncă sau au avut loc în afara muncii.

Din cele peste 250 de controale efectuate de inspectori, 156 au fost în domeniul relațiilor de muncă și 95 în domeniul securității și sănătății în muncă. Au fost dispuse fiind dispuse firmelor peste 380 de măsuri obligatorii de remediere pentru neregulile constatate.
Au fost aplicate amenzi de peste 137.000 de lei.
Principalele abateri identificate au fost:
– primirea la muncă a salariatului fără încheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă; Regulament intern incomplet; nerespectarea modelului-cadru al contractului individual de muncă; neevidențierea orei de început, orei de sfârșit a programului de lucru și a orelor de noapte; transmiterea eronată a datelor în Registrul electronic de evidenţă a salariaţilor; neinițierea negocierii colective în vederea încheierii contractului colectiv de muncă; neacordarea repausului săptămânal;
– căile de acces nu sunt păstrate în permanență libere; nu e întocmit planul propriu de securitate și sănătate al șantierului; nu se asigură existența unui punct de prim ajutor; nu se efectuează instruirea periodică a lucrătorilor; utilizarea motostivuitorului fără aviz tehnic de punere în funcțiune ISCIR; nu se prezintă evidența echipamentelor de muncă care se supun unor verificări speciale; neluarea măsurilor pentru asigurarea electrosecurității lucrătorilor prin faptul că tablourile electrice erau supuse intemperiilor; efectuare de lucrări de săpături de peste 1,6 m fără susținerea malurilor.

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *