Intoxicată cu monoxid de carbon

Pompierii din cadrul Detașamentului Reșița au fost solicitați să intervină pentru acordarea primului ajutor calificat și asigurarea măsurilor de prevenire specifice, ca urmare a unui apel pe numărul unic 112, în care se sesiza miros de gaz metan la o locuință, în municipiul Reșița, pe strada Nera. La fața locului s-au deplasat două echipaje de pompieri, cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD, două ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță, din care una cu medic, două echipaje ale Inspectoratului de Poliție Județean și un echipaj al distribuitorului de gaz metan. La sosirea echipajelor, o persoană de sex masculin, în vârstă de 69 de ani, a fost evacuată de către vecini. Aceasta era inconștientă, cu semne vitale, fiind preluată și transportată la spital de către ambulanța SMURD, însoțită de o asistentă din cadrul SAJ. În interiorul locuinței, a fost identificată o altă victimă, de sex feminin, în vârstă de 44 de ani, aflată în stop cardio-respirator. Pompierii au început de îndată manevrele de resuscitare, până la sosirea echipajului cu medic al SAJ, care, din nefericire, a declarat decesul, în urma intoxicării cu monoxid de carbon. Concomitent, s-a intervenit pentru întreruperea alimentării cu gaz și ventilarea locuinței, prin deschiderea ușilor și a ferestrelor.

Reprezentanții ISU SEMENIC al județului Caraț-Severin vin cu o serie de recomandări de prevenire a intoxicaţiilor cu monoxid de carbon.

Măsuri pentru prevenirea intoxicaţiilor cu monoxid de carbon:
coşurile, burlanele, ţevile de evacuare a fumului şi gazelor arse trebuie să fie verificate, curăţate şi reparate (dacă este cazul) periodic, de către o persoană specializată, pentru a vă asigura că au tiraj corespunzător;
încăperile trebuie aerisite frecvent;
totodată, se impune supravegherea aparatelor care funcţionează cu flacără deschisă (aragaz, cuptor sau generatoare portabile cu gaz), fiind interzisă utilizarea acestora ca surse de încălzire.
Pentru a vă proteja, recomandăm, de asemenea, instalarea a cel puţin unui detector de monoxid de carbon în locuinţă, respectând instrucţiunile fabricantului.

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *