Ziua Europeană a Parcurilor Naționale

Ziua europeană a parcurilor naţionale este sărbătorită la 24 mai, la nivel continental, pentru a apropia oamenii de natură şi pentru a sensibiliza publicul cu privire la importanţa frumuseţii naturale în zonele protejate, precum şi la importanţa conservării şi gestionării durabile a ariilor protejate din Europa, menţionează site-ul www.europarc.org.

Hotărârea sărbătoririi Zilei europene a parcurilor naţionale a fost luată în 1999, când s-au împlinit 90 de ani de la crearea primelor nouă parcuri naţionale în Suedia (mai 1909). În acel an, pe 24 mai, peste o sută de organizaţii din 18 ţări europene au organizat evenimente de Ziua europeană a parcurilor naţionale.

Iniţiativa a aparţinut Federaţiei EUROPARC, organizaţie nonguvernamentală, fondată în 1973, ce reuneşte sute de autorităţi şi mii de arii protejate din 37 de ţări europene. EUROPARC doreşte conştientizarea opiniei publice europene faţă de importanţa rezervaţiilor naturale protejate şi a parcurilor naţionale.

Ziua europeană a parcurilor naţionale este celebrată în 2022 sub titulatura: „Noi suntem natura – regândim, restaurăm, reconectăm!”. Zonele protejate sunt locuri ideale pentru refacerea naturii şi a conexiunii noastre cu aceasta. Într-o Europă din ce în ce mai urbanizată, tocmai în aceste locuri simţim cu adevărat că şi noi facem parte din natură! Ca atare, natura trebuie protejată – acum şi în viitor, notează sursa citată.

Federaţia EUROPARC solicită tuturor membrilor ei să organizeze evenimente şi activităţi specifice de Ziua europeană a parcurilor naţionale. După doi ani în care Ziua europeană a parcurilor naţionale a fost marcată preponderent digital, anul acesta oamenii pot fi aduşi din nou în zonele protejate, pentru a ajuta la reconectarea societăţii la natură.

România este membru al EUROPARC prin Academia de Ştiinţe Agricole, iar ariile protejate care intră sub incidenţa autorităţii EUROPARC sunt Delta Dunării şi Parcul Naţional Retezat. Din partea României, ca membri EUROPARC mai sunt: Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti; Asociaţia Altitudine; Administraţia Parcului Natural Apuseni; Enduro Ranch; ProPark – Fundaţia pentru arii protejate. În România, celebrarea Zilei europene a parcurilor naţionale a fost marcată, an de an, prin organizarea unor manifestări dedicate celebrării unor evenimente cu semnificaţie deosebită în domeniul protecţiei naturii şi al ariilor naturale protejate, în organizarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva şi a altor instituţii.

În ţara noastră există 13 parcuri naţionale. Cu excepţia Parcului Naţional Munţii Măcinului, toate se află în Carpaţi. Primul parc naţional din România a fost înfiinţat în anul 1935 în Munţii Retezat, la iniţiativa profesorului Alexandru Borza şi a biologului de renume mondial Emil Racoviţă.

Post Author: Patricia Bușcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *