Care este „al patrulea vin”?

Vinul a fost si intotdeauna va fi cea mai veche si mai apreciata bautura clasica, cu o savoare aristocratica deosebita. In lumea buna, a cunoaste valoarea unui vin face parte din educatie si majoritatea celor care apartin unor familii cu sange albastru au o cultura a vinului superioara, fiind capabili sa recunoasca valoarea unui vin la fel de bine ca un somelier sau un degustator de vinuri profesionist.

Vinul este arta, este prezent in cultura mapamondului in fiecare tara, face parte din istoria fiecarui popor. Cea mai veche atestare a productiei de vin se regaseste pe meleagurile Georgiei si Iranului in jurul anului 6000 i.e.n., insa exista dezbateri cum ca teritoriul Greciei ar fi fost prima zona viticola productiva. Exista chiar un raport al arheologilor care indica faptul ca prin 7000 i.e.n. chinezii faceau bauturi alcoolice fermentate din orez si struguri. De-a lungul timpului vinul a capatat o notorietatea extraordinara, cu atat mai mult cu cat era acceptat de biserica, si calugarii francezi erau cei care produceau cele mai bune vinuri din lume, depozitandu-l in pesteri pentru a-l lasa la invechit.

Una dintre cele mai apreciate bauturi din lume, vinul e recunoscut atat pentru beneficiile sale asupra sanatatii, prin numarul mare de antioxidanti, cat si pentru gustul sau imbogatit de arome fructate sau lemnoase.

Alegerea unui vin bun, de calitate, poate fi destul de dificila daca esti amator. Exista mii de struguri si tipuri de vin si fiecare dintre ele e unic prin aroma si buchet sau prin continutul de vinuri.

Alb, rosu, rose nu mai sunt cele 3 tipuri de vinuri cunoscute. „Al patrulea vin”, vinul portocaliu si-a castigat numele datorita culorii, si nu contine citrice. Prospeţimea vinului alb şi complexitatea celui roşu, adică în două cuvinte vinul portocaliu, este potrivit la diverse mese şi ocazii şi mese, cu o popularitate în creştere continuă, acesta are toate şansele să fie băutura anului 2017.

Diferenţa dintre acest soi şi celelalte este că în timp ce sucul de struguri şi coaja sunt separate imediat, la cel portocaliu acestea nu sunt îndepărtate. Acest procedeu, cunoscut drept „contacul cojii”, produce tanini.

Coaja strugurelui poate fi păstrată în vin de la o săptămână până la un an, pentru a crea culoarea sau aroma dorită.

Aditivii, inclusiv drojdiile, sunt foarte rar folosite în acest proces. Rezultatul este un vin mult mai aromat, cu accente spre nucă şi fructe.

Vinul portocaliu se află acum pe unele dintre cele mai influente liste de vinuri din lume, precum „Livre du Vin”, notează Bloomberg.

Italia şi Slovenia se remarcă drept unele dintre cele mai mari producătoare de vin portocaliu.

„Orange wine” este foarte potrivit la platourile de brânzeturi sau îl poţi servi alături de mâncăruri indiene, etiopiene, persane sau marocane.

Pentru că nu este produs în cantităţi uriaşe, comparativ cu celelalte, vinul portocaliu poate fi mai degrabă găsit într-un magazin de specialitate sau într-un restaurant decât într-un supermarket.

Post Author: www.banatfm.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *